Νέα

Guy Gilbert

Guy Gilbert

      

 

«Η χαρά τού να δίνεσαι στους άλλους.»

Ο πατέρας Guy Gilbert προέρχεται από μία οικογένεια με 15 παιδιά. Παρόλο που ούτε οι γονείς του ούτε τα αδέλφια του δεν είχαν στενή σχέση με την Εκκλησία, εκείνος άκουσε το κάλεσμα του Κυρίου και αποφάσισε να γίνει ιερέας. Τελείωσε τις σπουδές του στην Αλγερία κατά τη διάρκεια του πολέμου και παρέμεινε εκεί και μετά τη χειροτονία του.

Ένα βράδυ είδε ένα παιδί 12 ετών στο πεζοδρόμιο, κακοποιημένο από τους γονείς του. Το φιλοξένησε και το περιποιήθηκε στο σπίτι του. Τελικά το παιδί αυτό έμεινε κοντά του επτά χρόνια και κάποια μέρα του είπε: «Εσύ μου έσωσες τη ζωή. Αν με εγκαταλείψεις δεν θα υπάρχει τίποτα πια για μένα!» Πίστεψε πως το γεγονός αυτό ήταν ένα σημείο από τον Κύριο και στάθηκε η αφορμή για να αρχίσει να εργάζεται κοντά σε φτωχούς, σε κακοποιούς και σε συμμορίες νέων, προσπαθώντας να τους βοηθήσει.

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1970. Είδε τους εγκαταλελειμμένους νέους και αναρωτήθηκε:«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι του περιθωρίου δεν είναι ο αντίκτυπος της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας καταναλωτικής, γεμάτης ανέσεις, μέσα στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε;»

Όλοι αυτοί οι νέοι δεν μπορούν πια να πιστέψουν στην Αγάπη! Πιστεύουν μόνο στη δύναμη της βίας και στην προστασία που τους προσφέρουν οι συμμορίες τους. Ο π. Gilbert όμως πιστεύει βαθιά στην Αγάπη. Ο ίδιος λέει: «Ζώντας ανάμεσά τους ανακάλυψα τη δύναμη του Ευαγγελίου. Πίσω από το χειρότερο κάθαρμα, το χειρότερο σκουπίδι, ίσως υπάρχει ένα καταπληκτικό πλάσμα που δεν ζητάει τίποτα άλλο παρά να αποκαλυφθεί.»

Σήμερα ο π. Guy Gilbert συνεχίζει το έργο του, φορώντας πάντα το γνωστό δερμάτινο μπουφάν του, γεμάτο κονκάρδες, τη στολή της μάχης, όπως του αρέσει να την αποκαλεί. Από την Παναγία αντλεί την απαραίτητη δύναμη για να επικοινωνεί με τους νέους. Σ’ αυτή την απόλυτα αφιερωμένη στους νέους ζωή, ο μόνος προσωπικός και ζωτικός χώρος που αφήνει για τον εαυτό του είναι για την Κοινωνία με το Θεό, μέσω της Θείας Λειτουργία που τελεί καθημερινά.

Σε μια ζωή απρόβλεπτη, έτοιμη να εκραγεί, συχνά πολύ επικίνδυνη και πάντα σκληρή, εκείνος είναι: “ο Ιεραπόστολος των εγκληματιών”.