Νέα

Αδελφός Γεώργιος Ρούσσος

Ο αγαπημένος μας Frère Georges Ρούσσος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021.

Ο Αδελφός Γεώργιος Ρούσσος γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1936 στη Σύρο, στο χωριό Φοίνικα. Τον Σεπτέμβριο 1948 αφήνει την οικογένειά του και έρχεται στην Αθήνα στο μικρό Δοκίμιο των Μαριανών Αδελφών. Το 1950 φεύγει για τη Γαλλία, όπου συνεχίζει τις σπουδές του. Από τα νεανικά του χρόνια, αισθάνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Το 1953 πηγαίνει στη Λυών για μια άμεση προετοιμασία στη μοναχική ζωή. Τον επόμενο χρόνο εντάσσεται στην Αδελφότητα των Μαριανών Αδελφών και το 1955 δίνει τους πρώτους του όρκους. Συνεχίζει, κατόπιν, τις σπουδές του στη Γαλλία και αργότερα στην Αθήνα.

Ο Frère Georges επέστρεψε στην Ελλάδα το 1959 και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, όπου γνώρισε γενεές μαθητών. Στην αρχή, διορίστηκε ως επόπτης και οι μαθητές του τον θυμούνται με απέραντη ευγνωμοσύνη, καθώς ο ίδιος ενσάρκωνε τη βασική θέση του Μαρκελλίνου Champagnat «να αγαπάς τα παιδιά και να τα αγαπάς όλα εξίσου», γεγονός που αναδεικνυόταν αφενός με τη συνεχή παρουσία του στην αυλή και στο γήπεδο, αφετέρου με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων ή συναντήσεων. Αν και ο αθλητισμός τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από τη διδασκαλία, πολύ γρήγορα αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες, για να μπορέσει να διδάξει γαλλικά, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στη Γαλλική Φιλολογία. Το 1975, αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ως αναπληρωτής Διευθυντής του Λεοντείου Πατησίων. Οι ανώτεροι αναγνωρίζουν σε αυτόν εξαιρετικές ιδιότητες, με προεξάρχουσα αυτήν του οργανωτή με ηγετικές ικανότητες. Ως εκ τούτου, διετέλεσε διευθυντής για πολλά συναπτά έτη.

Όντας συνταξιούχος, του άρεσε να επισκέπτεται τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, για να συναντά παλιούς του συνεργάτες, να μιλάει μαζί τους, και μερικές φορές να παρευρίσκεται σε αίθουσα διδασκαλίας και να παρακολουθεί τη διεξαγωγή του μαθήματος άλλων συναδέλφων, όταν, βέβαια, κάποιος από τους καθηγητές του εν λόγω σχολείου τον προσκαλούσε.

Το 2005 αποτελεί μία χρονιά κομβική, καθώς όλοι οι Μαριανοί Αδελφοί συγκεντρώνονται σε μια κοινότητα, στην Αγία Κυριακή. Ο Frère Georges και εκεί άοκνα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, παρά την ηλικία του και να εξυπηρετεί πάντα τους Αδελφούς του. Ο Frère Georges μάς έδινε αενάως ένα καλό παράδειγμα και πάνω από όλα μία μαρτυρία αδελφικής ζωής. Έδειχνε μεγάλη ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους, αδέρφια, παιδιά, σχολεία. Το οικουμενικό του πνεύμα τον ώθησε να προβάλει τη Χριστιανική Ελλάδα και να συναντά ανθρώπους με πολύ σεβασμό, αποδεχόμενος τις όποιες διαφορές.

Ο Frère Georges Ρούσσος άφησε πίσω του μια σημαντικότατη πνευματική παρακαταθήκη, διαπαιδαγωγώντας αμέτρητες γενεές παιδιών και νέων, σύμφωνα με τη βασική αρχή του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat «για να διαπαιδαγωγήσεις σωστά τα παιδιά, πρέπει να τα αγαπάς και να τα αγαπάς όλα εξίσου». Υπηρέτησε υποδειγματικά τη Μαριανή αποστολή μέσα από ποικίλες θέσεις και ρόλους, πάντοτε με αγάπη, ήθος και πνεύμα συνεργασίας. Ξεχώριζε για την ευγένειά του, τον πολιτισμό και τη διακριτικότητά του. Οι Μαριανοί Αδελφοί, οι συγγενείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Λεόντεια, οι απόφοιτοι, οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και όλοι όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν θα τον θυμούνται πάντοτε με αγάπη και ευγνωμοσύνη.