Νέα

Frère Joseph (Ιωσήφ Guéocmène)

Frère Joseph (Ιωσήφ Guéocmène)

1911-1999

 

 

Γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1911. Ο Frère Joseph Guéocmène πρωτοαντίκρισε τον αττικό ουρανό το 1936. νέος και δυναμικός, ανέλαβε τη διδασκαλία των γαλλικών στην 4ητάξη στην οδό Σίνα, όπου υπηρέτησε έως το  1961 και εν συνεχεία στη Νέα Σμύρνη, με εξαίρεση το σχολικό έτος 1963-1964, το οποίο πέρασε στα Πατήσια. Για πολλά χρόνια υπήρξε καθηγητής τεχνικών και για λιγότερα Φυσικής και Μαθηματικών. Ήταν προικισμένος με πολλά φυσικά χαρίσματα και αρετές. Δικό του έργο ήταν η δημιουργία εργαστηρίου φυσικής για του μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου.

 Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Frère Joseph παρέμεινε στον οδό Σίνα, στην οποία εγκαταστάθηκαν διαδοχικά Άγγλοι και Γερμανοί στρατιωτικοί. Ήταν έως τον Οκτώβριο του 1944 ο ακοίμητος φρουρός του σχολείου. Κατά τα κρίσιμα χρόνια της πείνας, 1942 και 1943 αφιερώθηκε με τους άλλους  frères που δεν είχαν στρατευτεί λόγω της ηλικίας ή της ξένης υπηκοότητάς τους στο έργο των Συσσιτίων «Λαϊκή Σούπα» με έδρα τα δύο Λεόντεια Λύκεια και άλλα καθολικά ιδρύματα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Ενώ ο πόλεμος συνεχιζόταν, ο Frère Joseph εγγράφηκε στο Φυσικομαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο έλαβε το πτυχίο.

Το 1953 μέχρι το 1961 ήταν διευθυντής στο Λεόντειο Λύκειο στην οδό Σίνα  έχοντας για πρότυπο όπως γράφει, τον αείμνηστο Frère  Marie Brunon, χαρισματικό δάσκαλο και ηγέτη.

Με τη βοήθεια του Θεού, με τη μεσιτεία της Παναγίας και τη συμπαράσταση των συναδέλφων του, φρόντισε για την αγορά της ιδιοκτησίας «Χρυσάκη» στη Νέα Σμύρνη και την οικοδόμηση του νέου σύγχρονου Λεοντείου Λυκείου «Διονύσιος Αρεοπαγίτης» και του Δημοτικού «Χρυσόστομος Σμύρνης». Έτσι λύθηκε οριστικά το χρονίζον πρόβλημα της ανεπάρκειας χώρου στην οδό Σίνα, όπου οι μαθητές είχαν φτάσει τους 750 το 1960-1961, το τελευταίο σχολικό έτος της λειτουργίας του. Οι εργασίες οικοδόμησης άρχισαν τον Ιανουάριο του 1961.  Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε ολοκληρωθεί η μετακόμιση των τριών κατώτερων τάξεων του εξαετούς γυμνασίου. Οι υπόλοιπες τάξεις και το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησαν τμηματικά κατά την επόμενη διετία.

 Το 1962-63 διετέλεσε διευθυντής  στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων ενώ από το 1963-1969 ήταν γενικός διευθυντής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.

Το 1969, μετά από 17 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας σε διευθυντικές θέσεις μπόρεσε να επιδοθεί ανενόχλητος ση διδασκαλία των γαλλικών και των θρησκευτικών στα καθολικά παιδιά. 

Το 1977 η μεγάλη Μαριανή οικογένεια της Νέας Σμύρνης, Αδελφοί, καθηγητές, μαθητές και φίλοι, γιόρτασε το χρυσό ιωβηλαίο μοναχικής ζωής του αείμνηστου Frère Josephμ ο οποίος συνέχισε το θεάρεστο έργο του για μια ακόμη εικοσαετία. Του απονεμήθηκαν από τη Γαλλική κυβέρνηση, οι διακρίσεις του Ιππότη της τάξης της Εθνικής Τιμής και το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής

 Απεβίωσε το 1999 σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας μεγάλο κενό στη Μαριανή Κοινότητα της Αθήνας.