Νέα

Frère Amateur (Αντώνιος Δελλατόλας)

Frère Amateur (Αντώνιος Δελλατόλας)

1914-1992

 

Στις 28 Απριλίου, παραμονές του θείου Δράματος, η Αδελφότητα των Μαριανών Αδελφών βυθίστηκε σε βαρύ πένθος με το θάνατο του Frère Amateur. Ο θάνατος του προκλήθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς βάδιζε κανονικά στην παραλιακή λεωφόρο του Σουνίου.

Σκιαγραφώντας αδρά την εκπαιδευτική και μοναχική δράση του Frère Amateur, εντοπίζουμε τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του.

Ο μεταστάς Αδελφός γεννήθηκε στο χωριό Ξυνάρα  της Τήνου. Σε ηλικία 16 ετών ασπάστηκε την μοναχική ζωή γενόμενος δεκτός στο Δοκίμιο των Μαριανών Αδελφών στο Π. Ηράκλειο Αττικής.

Από το 1933 μέχρι το 1935, προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Λεόντειο Λύκειο της οδού Σίνα και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό, επιτελώντας το χρέος του προς την πατρίδα.

Το 1938 μετέβη στη Γαλλία, όπου επί οκτώ χρόνια σπούδασε και δίδαξε σε γαλλικά σχολεία κάνοντας κτήμα του τις παιδαγωγικές μεθόδους αγωγής και διδασκαλίας, τόσο πολύτιμες για την μετέπειτα σταδιοδρομία του στην υπηρεσία του Θεού και στη μόρφωση των νέων.

Από το 1946 υπηρέτησε με ζήλο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και το 1962 στο Λεόντειο Λύκειο  Ν. Σμύρνης, αναλαμβάνοντας διάφορες υπευθυνότητες: καθηγητής γαλλικών, διαχειριστής του Ιδρύματος, επόπτης του Οικοτροφείου.

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που εμπιστεύθηκαν τους νεαρούς βλαστούς τους στην παιδαγωγική μέριμνα του Frère Amateur, που επί πολλά χρόνια διηύθυνε το Οικοτροφείο της  Λεοντείου.

Για τις πολλαπλές του υπηρεσίες στην εκπαίδευση, η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε το 1963 με το παράσημο των Ακαδημαϊκών Δαφνών.