Νέα

Αδελφός Πέτρος Φώσκολος

Αδελφός Πέτρος Φώσκολος

1927-201

 

Ο Αδελφός Πέτρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Απριλίου 1927. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Το 1938 εισέρχεται στο μικρό δοκίμιο των Μαριανών Αδελφών στο Λεόντειο Πατησίων.

Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, μεταβαίνει στη Γαλλία όπου μετά από δύο χρόνια δοκιμίου, ασπάζεται τη μοναχική ζωή στο Τάγμα των Μαριανών Αδελφών.

Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας (1949-1952)  συνεχίζει τις σπουδές του και παράλληλα διδάσκει τη γαλλική γλώσσα.

Αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων για δύο περιόδους (1969-1976 και 1979-1985). To 1974 υπό την επίβλεψή του χτίζεται στα Πατήσια νέα πτέρυγα, με τα γραφεία της διοίκησης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και αίθουσα εκδηλώσεων και τελετών.   Κατά την τετραετία 1985-1989 αναλαμβάνει επίσης τη Γενική Διεύθυνση του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

Παράλληλα, οι προϊστάμενοι της Αδελφότητας, του αναθέτουν και την ευθύνη των δύο Μαριανών κοινοτήτων στην Ελλάδα για μια δεκαετία (1982-1992).

Μετά την συνταξιοδότησή του, το 1992, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σχολείο και στην κοινότητα των Πατησίων. Πιστός στην ιδιαιτερότητα της μοναχικής κλήσης, συνεχίζει την κατηχητική του αποστολή προς τα παιδιά του σχολείου και κατά διαστήματα, εμψυχώνει τη μικρή καθολική κοινότητα της Χίου.

Προβλήματα υγείας τον αναγκάζουν να διακόψει κάθε δραστηριότητα, μόνον ο ίδιος γνωρίζει πόσο η αναγκαστική απραξία του κόστισε. Με βαθειά πίστη και με υποδειγματική ηρεμία, δέχθηκε το θείο θέλημα να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Ελπίζοντας ότι θα έβγαινε νικητής και από αυτή τη δοκιμασία. Τα σχέδια του Ύψιστου όμως στο πρόσωπό του ήταν διαφορετικά.

Στις 13 Φεβρουαρίου το βράδυ ο Πανάγαθος Θεός τον κάλεσε κοντά Του.