Νέα

Αδελφός Αθανάσιος Δελατόλλας

Αδελφός Αθανάσιος Δελατόλλας

1916-1996

 

Αδελφός Αθανάσιος γεννήθηκε στο χωρίο Ξυνάρα της Τήνου στις 13 Ιανουαρίου 1916.

Η έντονη θρησκευτική ζωή και το καλό παράδειγμα των γονιών του άσκησαν ευεργετική επίδραση στον μικρό Αντώνη. Σε ηλικία δώδεκα ετών έγινε δεκτός στο Δοκίμιο των Μαριανών Αδελφών στο Π. Ηράκλειο Αττικής. Το 1939  αφιερώθηκε οριστικά στο Θεό ως μέλος της Αδελφότητας.

Μετά το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε διαδοχικά στα Λεόντεια της οδού Σίνα, της Ν. Σμύρνης και των Πατησίων διδάσκοντας τη γαλλική γλώσσα, κατήχηση και ασκώντας παράλληλα εποπτεία στους τροφίμους του οικοτροφείου. Αργότερα ανέλαβε με πολύ ζήλο τις διαχειριστικές υποθέσεις των Μαριανών σχολείων. Ο ένθερμος όμως ζήλος του Αδ. Αθανάσιου δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτές τις δραστηριότητες. Οργάνωνε, ωραίες εκδρομές, συσσίτια στην περίοδο της Κατοχής, επισκεπτόταν τακτικά ασθενείς, επικοινωνούσε με τους παλαιούς μαθητές, πρόσφερε τη  βοήθειά  του σε αναγκαιούχους και πονεμένους, έδινε τις συμβουλές του σ’ εκείνους που προσέτρεχαν σ’ αυτόν για διάφορες διαχειριστικές υποθέσεις. Η προθυμία του να εξυπηρετήσει τους πάντες ήταν παροιμιώδης και υποδειγματική. Ήταν μοναχός με συνείδηση, λιτός, συνεπής, με φυσική ασκητική προδιάθεση και συνέπεια.

Η προσφορά των αβάστακτων πόνων του στο Θεό σαν προσευχή για να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι τον μοναχικό βίο στην υπηρεσία των νέων, ήταν η τελευταία πράξη της ζωής του.