Νέα

Πνευματική Διαθήκη Μαρκελίνου Champagnat – Testament Spirituel de M.Champagnat

Πνευματική Διαθήκη Μαρκελίνου Champagnat – Testament Spirituel de M.Champagnat

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

 

ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΜΑΡΚΕΛΙΝΟΥ CHAMPAGNAT 

Ιερέα, Ηγουμένου και Ιδρυτή των Μικρών Αδελφών της Μαρίας

που κοιμήθηκε στις 6 Ιουνίου 1840

στη Notre –Dame de l’ Hermitage

στο Saint-Chamond (Loire),

 

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

 

«Εδώ, ενώπιον του Θεού, υπό την προστασία της Παναγίας Παρθένου και του Αγίου Ιωσήφ, θέλοντας να εκφράσω σε όλους τους Αδελφούς της Μαρίας την έκφραση τις τελευταίες και τις πιο προσφιλείς μου επιθυμίες , συγκεντρώνω όλες μου τις δυνάμεις, για να συντάξω την Πνευματική μου Διαθήκη, σύμφωνα με αυτό που πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στο θέλημα του Θεού και πιο χρήσιμο στο Τάγμα.

 

« Καταρχάς, ικετεύω πολύ ταπεινά όλους αυτούς που ίσως  έχω προσβάλει ή σκανδαλίσει με κάποιο τρόπο, – αν και δεν γνωρίζω να έχω κάνει  εκουσίως κακό  σε κανένα,- να θελήσουν να με συγχωρήσουν, αναλογιζόμενοι την άπειρή αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και να ενώσουν τις προσευχές τους με τις δικές μου για να καταδεχθεί ο καλός Θεός να παραβλέψει τις αμαρτίες της περασμένης ζωής μου και να δεχθεί την ψυχή μου μέσα στην άπειρη ευσπλαχνία του. Πεθαίνω γεμάτος σεβασμό, ευγνωμοσύνη και υποταγή στον Σεβαστό Πατέρα γενικό Ηγούμενο του Τάγματος της Μαρίας και με τα συναισθήματα της πιο τέλειας ένωσης με όλα τα μέλη που το αποτελούν, ιδιαίτερα με τους Αδελφούς που ο Θεός μου εμπιστεύθηκε να φροντίζω και τους οποίους είχα πάντοτε τόσο βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

 

« Επιθυμώ να επικρατεί πάντοτε ανάμεσα στους Αδελφούς της Μαρίας η απόλυτη και τέλεια υπακοή. Οι κατώτεροι, βλέποντας στους Ηγουμένους το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να υπακούουν σ’ αυτούς με την καρδιά και με το πνεύμα, και απαρνούμενοι, στην ανάγκη, τη δική τους προσωπική θέληση και κρίση. Ας θυμούνται ότι ο υπάκουος Μοναχός θα καταγάγει νίκες και ότι η υπακοή είναι κυρίως η βάση και το στήριγμα μιας Κοινότητας. Με αυτό το πνεύμα, οι Μικροί Αδελφοί της Μαρίας θα υποτάσσονται όχι μόνο στους πρώτους Ηγουμένους αλλά και σε όλους όσοι θα είναι υπεύθυνοι για να τους κατευθύνουν και να τους καθοδηγούν. Θα πιστεύσουν βαθιά μέσα τους ότι ο Ηγούμενος εκπροσωπεί τον Ιησού Χριστό, και ότι πρέπει να υπακούουν σ’ αυτόν όταν δίνει εντολές, σαν να τις έδινε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

 

«Σας παρακαλώ επίσης, αγαπημένοι μου Αδελφοί, με όλη την αγάπη της ψυχής μου και με όλη τη στοργή που έχετε εσείς για μένα, να φροντίσετε ώστε η ιερή αγάπη να διατηρείται πάντοτε ανάμεσά  σας. Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως ο Ιησούς Χριστός σας αγάπησε. Ας μην υπάρχει ανάμεσά σας παρά μια  καρδιά και ένα πνεύμα. Ώστε να μπορούν να λένε για τους Μικρούς Αδελφούς της Μαρίας, όπως για τους πρώτους χριστιανούς: Κοιτάξτε πόσο είναι αγαπημένοι!… Είναι η πιο θερμή ευχή  της καρδιάς μου, σ΄ αυτήν την τελευταία στιγμή της ζωής μου. Ναι, αγαπημένοι μου Αδελφοί, ακούστε τα τελευταία λόγια του Πατέρα σας, είναι τα λόγια του πολυαγαπημένου μας Σωτήρα:«Αγαπάτε αλλήλους».

 

«Επιθυμώ, αγαπημένοι μου Αδελφοί, η αγάπη αυτή που πρέπει να σας ενώνει όλους, όπως τα μέλη του ίδιου σώματος, να απλώνεται και σε όλες τις άλλες Αδελφότητες. Α! σας εξορκίζω, στο όνομα της απέραντης αγάπης του Ιησού Χριστού, να μη νιώσετε ποτέ φθόνο για κανέναν και προπάντων γι΄ αυτούς που ο καλός Θεός καλεί να εργαστούν, όπως εσάς, στην τάξη των μοναχών για τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Να χαίρεστε πρώτοι για τις επιτυχίες τους και να λυπάστε για τις αποτυχίες τους. Να τους μνημονεύετε συχνά στον καλό Θεό και στην Παναγία.  Αναγνωρίστε τους αβίαστα. Μη δώσετε ποτέ σημασία σε λόγους που θα μπορούσαν να τους βλάψουν. Μοναδικός σας σκοπός και μόνη φιλοδοξία σας ας είναι η δόξα του Θεού και η τιμή της Μαρίας.

 

«Όπως οι δικές σας επιθυμίες πρέπει να ενοποιούνται με αυτές των Πατέρων του Τάγματος της Μαρίας μέσα στη βούληση ενός μοναδικού και γενικού Ηγουμένου, επιθυμώ οι καρδιές σας και  τα συναισθήματά σας να συνενώνονται κι αυτά πάντοτε στον Ιησού και στην Παναγία. Τα ενδιαφέροντά τους να είναι δικά σας, η ευχαρίστησή σας να είναι να σπεύδετε σε βοήθειά τους, κάθε φορά που θα σας ζητηθεί. Να σας ενώνει με αυτούς το ίδιο πνεύμα και η ίδια αγάπη, όπως τα κλαδιά με τον κορμό του δέντρου και όπως τα παιδιά της ίδιας οικογένειας με την καλή Μητέρα, την Παναγία. Ο Ηγούμενος των Πατέρων, που είναι κι αυτός από τον κλάδο των Αδελφών, πρέπει να αποτελεί το κέντρο της ενότητας όλων μεταξύ τους. Καθώς δεν έχω παρά να καυχηθώ για την υποταγή και την υπακοή που μου έδειξαν πάντοτε οι Αδελφοί της Μαρίας, επιθυμώ και ζητώ ο Γενικός Ηγούμενος να δέχεται πάντοτε την ίδια υπακοή και υποταγή. Το πνεύμα του είναι το δικό μου και η θέλησή του είναι η δική μου. Θεωρώ την απόλυτη αυτή συμφωνία και την πλήρη αυτή υποταγή ως τη βάση και το στήριγμα του Τάγματος των Αδελφών της Μαρίας.

 

« Ζητώ ακόμη από τον καλό Θεό και εύχομαι με όλη τη θέρμη της  ψυχής μου να παραμένετε πιστοί στην άσκηση της παρουσίας του Θεού, που είναι η ψυχή της προσευχής, της πνευματικής μελέτης, όλων των αρετών. Η ταπεινότητα και η απλότητα να είναι πάντοτε το γνώρισμα των Μικρών Αδελφών της Μαρίας. Μια τρυφερή  ευλάβεια σαν τα παιδιά προς την καλή τους Μητέρα να σας εμψυχώνει κάθε στιγμή  και σε κάθε περίσταση. Ενεργήστε όσο μπορείτε, ώστε να την αγαπούν παντού. Αυτή είναι η πρώτη Ηγουμένη όλου του Τάγματος. Μαζί με την ευλάβεια προς την Παναγία αποδώστε ευλάβεια προς τον ένδοξο Άγιο Ιωσήφ, τον άξιο μνήστορά της. Γνωρίζετε ότι είναι ένας από τους πρώτους  μας Προστάτες. Είστε οι φύλακες άγγελοι για τα παιδιά που σας έχουν εμπιστευθεί. Ας προσφέρετε στο άδολο πνεύμα τους μια ιδιαίτερη λατρεία αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης.

 

«Αγαπημένοι μου Αδελφοί, να είστε πιστοί στην κλήση σας, να την αγαπάτε και να προσκαρτερείτε  σ’ αυτήν με θάρρος. Παραμείνετε στο ευρύ πνεύμα της φτώχειας και της απάρνησης των επίγειων αγαθών. Η καθημερινή τήρηση των αγίων Κανόνων να σας ενισχύει, ώστε να μην παραβείτε ποτέ τον ιερό όρκο που σας συνδέει με την πιο ωραία και την πιο λεπτή αρετή. Είναι επίπονο να ζήσετε ως καλοί μοναχοί. Όμως η χάρη του Θεού απαλύνει τα πάντα: ο Ιησούς και η Παρθένος Μαρία θα σας βοηθήσουν. Άλλωστε η ζωή είναι πολύ σύντομη, ενώ η αιωνιότητα δεν τελειώνει ποτέ. Α! πόσο μεγάλη παρηγοριά είναι, τη στιγμή που παρουσιάζεσαι ενώπιον του Θεού, να θυμάσαι ότι έζησες κάτω από τη Σκέπη της Παναγίας και μέσα στο Τάγμα της! Ας καταδεχθεί η καλή αυτή Μητέρα να σας προστατεύει, να αυξάνει τον αριθμό σας και να σας αγιάζει. Είθε η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος να είναι πάντοτε μαζί σας. Σας αφήνω με εμπιστοσύνη μέσα στις άγιες Καρδιές του Ιησού και της Μαρίας, προσδοκώντας να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί μέσα στην μακάρια αιωνιότητα.

 

Αυτή είναι η τελευταία και ρητή επιθυμία μου προς δόξα του Ιησού και της Παναγίας. Αυτή η πνευματική Διαθήκη θα παραδοθεί στα χέρια του  M. Colin,  Γενικού Ηγουμένου του Τάγματος της Μαρίας.

 

Συντάχθηκε στη Notre-Dame-del’ Hermitage στις 18 Μαΐου 1840.

Ιωσήφ Βενέδικτος Μαρκελλίνος  Champagnat

Ιερέας του Τάγματος της Μαρίας και Ηγούμενος των Αδελφών

 

F. François                    F. Louis-Marie                       F. Jean-Marie

F. Louis                         F. Stanislas                           F.Bonaventure