Frère Chrysologue (Νικόλαος Βαλαρής)
1917-2006
Γεννημένος το 1917 στο νησί της Παναγίας, από το οποίο κατάγονται οι περισσότεροι Έλληνες Μαριανοί, ο Frère Chrysologue, κατά κόσμον Νικόλαος Βαλαρής, γνώρισε πολύ μικρός τους Αδελφούς, οι οποίοι παραθέριζαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τους πρώτους μοναχικούς του όρκους τους κατέθεσε το 1933. δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε στην οδό Σίνα . Χάρη στη φιλομάθειά του απέκτησε διπλώματα γαλλικής γλώσσας, θρησκευτικών και ζωγραφικής, απαραίτητα εφόδια για τα 60 χρόνια διδασκαλίας του στα δύο Λεόντεια της Αθήνας και στη Μαδαγασκάρη.
Άνθρωπος με ανεξάντλητα φιλανθρωπικά αισθήματα, ο Frère Chrysologue, για τον οποίο η πράξη άξιζε πολύ περισσότερο από το λόγο και τη θεωρία, οργάνωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου και της γερμανικής κατοχής την Γ Εστία διανομής συσσιτίου στην οδό Σίνα. Το 1944, λίγο πριν από την απελευθέρωση συνελήφθη από τους Γερμανούς, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος. Μετά τον πόλεμο ίδρυσε την σχολική προσκοπική ομάδα «πάντα ίσια» με 100 κατά μέσο όρο μέλη, για τα οποία οργάνωνε θερινές κατασκηνώσεις στο Παλαιό Ηράκλειο Αττικής και στην Τήνο.
Από το 1953 έως το 1961 στην οδό Σίνα και από το 1963-1967 στη Νέα Σμύρνη διηύθυνε το Δημοτικό Σχολείο «Χρυσόστομος Σμύρνης», αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές του, για την εκπαίδευση των οποίων είχε ειδικά προσόντα χαρισματικού αλλά και κάπου-κάπου πολύ αυστηρού δάσκαλου.
Την πενταετή υπηρεσία του στη Μαδαγασκάρη τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ως την πλέον γόνιμη της ζωής του. Ήταν η περίοδος που γέμισε περισσότερο τη φιλάνθρωπη καρδιά του, γιατί, παράλληλα με την καθιερωμένη στο τάγμα του διδασκαλία, βοήθησε με όλες τις δυνάμεις του τους εγκαταλελειμμένους χανσενικούς ασθενείς στο νότιο τμήμα του νησιού, κάπου 12.000, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις. Η βοήθεια του συνίστατο στις συχνές επισκέψεις στους ασθενείς και στη διοργάνωση σταυροφορίας, μέσω των δύο Λεοντείων, για την υλική τους ενίσχυση. Αυτό ήταν ο «ιερός αγώνα», όπως γράφει σε μια από τις ευχαριστήριες επιστολές του στους μαθητές των σχολείων μας στην Ελλάδα.
Με νεανικό σφρίγος ο fr. Chrysologue συνέχισε να υπηρετεί στα Πατήσια κατά την επόμενη δεκαπενταετία χωρίς να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή τους προστατευμένους του λεπρούς στη Μαδαγασκάρη και στην Αθήνα.